måndag 17 oktober 2016

Ullbyxor: Disana

Disana gör en blöjbyxa helt i GOTS-certifierad ekologisk ull. De tillverkas i Tyskland. Stickad i dubbla lager 100%  merinoull, med hög mudd i midjan och muddar i bensluten, vilket gör blöjan väldigt tät. Jag fick tips om dessa (+formsydd) till natten, då de är rymliga och täta. 
Då och då behöver byxan återfettas med lanolin/ullfett, du kan göra egen eller köpa färdig ullkur. Lanolinet återfettar och gör byxan tät och bildar såpa tillsammans med urinen, och är på så sätt självrengörande. Som med alla ullbyxor behöver dessa inte tvättas efter varje användning, det räcker att lufta dem. Tvätta gör man först när den har synliga fläckar eller känns ofräsch.
Läs mer om ullskötsel här: http://www.babyrino.se/guide-till-ullblojbyxor-1/
Ull är ett fantastiskt material som håller huden varm vid kalla temperaturer, även om innerblöjan är blöt. Och sval vid varma temperaturer. Då ullen andas.
Disana rekommenderar handtvätt i max 30 °C.Vissa maskiner har ullprogram som går att använda, på egen risk. Ull krymper ju på höga temperaturer om man rör runt. Men man kan koka ull, om man inte rör i den innan den svalnat igen.
De behöver särskilt ulltvättmedel och ska plantorkas. (Jag brukar rulla in byxan i en handduk och trycka hårt på den så vattnet förs över i handduken och sedan plantorka dem luftigt uppe på tvättställningen och vända på dem då och då, men det tar lite tid att torka).

Byxorna finns i 4 olika storlekar:
62/68
74/80
86/92
98/104

 Dessa är storlek 86/92



Vi har även dessa i storlek 74/80. De är använda i ett par månader nu och tovar sig mer och mer. De blir bara tätare och bättre med tiden, men de var otroligt läckagesäkra från start, jag blev positivt överraskad av dessa.
 Detta är alltså insidan, efter ett tags användning.



Positivt:
+Rymliga
+Stickat i dubbla lager i hela blöjan, läckagesäkert
+Blir snabbt täta

Negativt:
-Lite klurigt att tvätta, går att köra på maskinen på specialprogram, annars handtvätt (gäller ju all ull, inte specifikt för dessa)
-Lite klurigt innan man lärt sig att kura (gäller ju all ull, inte specifikt för dessa)
-Torkar rätt långsamt, som all ull
-Muddarna blir lite "slöare" efter ett tags användning

Mitt utlåtande:
Då jag läst att Disana säger att man ej behöver kura nya ullbyxor före första användning testade jag detta och tro det eller ej, de höll ju tätt direkt! Efter ett par användningar tovar de sig mer o mer i grenen (bra, blir ju tätare då) och de är väldigt läckagesäkra och jag har ännu inte kurat dem nån gång, men kommer att göra det efter tvätt. Men de blir ju aldrig smutsiga, vädrar dem mellan användning o de luktar ej kiss, ammoniak och ullfettet bildar såpa o de är självrengörande. Rena magin.. Jag tyckte det var så fånigt hur folk prisade ull, men nu förstår jag det. Helt otroligt material!
Dessa ullbyxor blev snabbt favoriter. De är väldigt rymliga och får plats med vilken stor nattblöja som helst. Men funkar även utmärkt på dagen med en nätt formsydd under. De skulle bli bylsiga under byxor, men hemma har vi dem som de är och barnet håller sig lagom varm. Ute på våren/sommaren skulle det ju gå med. Men ska vi ut nu i höst och vill ha ullbyxor, så tar jag ett par med långa ben, då dessa som sagt blir för bylsigt att få plats med under andra byxor.

Inköpsställen:
www.lillaeko.se
www.pyrus.se
www.tygblojan.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar